Sömnproblem

I stort sett alla människor upplever perioder då de sover sämre än vanligt. Om du har haft svårt att somna, vaknat ofta på natten eller vaknat för tidigt under en månad eller mer, kan du behöva hjälp att förändra din sömn. 

Ofta beror sömnproblem på stress, men det är inte säkert att de försvinner trots att livssituationen förändras till det bättre. När man sovit dåligt under en längre tid är det lätt att oroa sig för hur sömnen ska bli i natt. Oron kan bli en stressfaktor i sig, som leder till att du får svårare att sova - och du är fast i en ond cirkel. Andra faktorer som alkoholbruk, träningsvanor och arbetsvanor kan också påverka din sömn. Ibland beror sömnproblemen på någon fysisk sjukdom, men det vanligaste är att psykologiska faktorer och livsstilsfaktorer orsakar störd sömn.

Varje behandling inleds med en individuell analys av dina sömnproblem, som sedan ligger till grund för behandlingen. Eftersom sömnproblem är vanligt vid flera andra psykologiska problem undersöker vi också om de bättre kan förstås som en del av t.ex. depression eller någon typ av ångestbesvär. Du får föra en noggrann sömndagbok. Vi går igenom förändringar som du kan behöva göra i din vardag, och i din sovmiljö. I många sömnbehandlingar arbetar vi med att minska tiden du ligger vaken i sängen, något som visat sig effektivt för de allra flesta med sömnproblem. Det är också viktigt att arbeta med oro och rädsla för konsekvenserna av att sova dåligt, t.ex. genom att testa att göra något krävande dagen efter att man sovit för lite.